Contact Info

Ефективно използване на слънцезащитен крем: Съвети за максимална защита от UV лъчи

В разгара на летните месеци, когато слънчевите лъчи са най-силни, използването на слънцезащитни кремове е от изключителна важност.

В тази статия ще разгледаме различните видове слънцезащитни кремове и ще дадем полезни съвети за тяхното ефективно използване.

Видове слънцезащитна козметика и техните предимства и недостатъци

Съществуват различни видове слънцезащитна козметика, от които:

  • слънцезащитни кремове – те са най-популярният избор. Те предоставят високо ниво на защита и обикновено са подходящи за всички видове кожа. Предимството им е, че се нанасят лесно и са идеални за ежедневна употреба;
  • слънцезащитни спрейове – спрейовете са удобни и лесни за нанасяне, особено на труднодостъпни места като гърба. Те са леки и обикновено не оставят мазен филм;
  • водоустойчиви продукти – идеални са за хора, които прекарват много време във вода или спортуват активно. Те предлагат дълготрайна протекция дори при изпотяване или плуване.

Разбирането на тези различия може да ви помогне да изберете най-подходящия продукт за вашата кожа и начин на живот.

Как да изберем подходящ защитен фактор (SPF)?

Изборът на подходящ защитен фактор (SPF) е от съществено значение за ефективната UV защита. SPF означава Sun Protection Factor и показва колко време може да останете на слънце, без да получите слънчево изгаряне, в сравнение с времето, когато не използвате слънцезащитен продукт. Ето какво представляват според нивото на протекция:

  • ниски до средни нива на SPF (15-30) предоставя основна защита и е подходящ за ежедневна употреба при кратки излагания на слънце. Тези нива са достатъчни за хора с по-тъмна кожа или за кратки разходки на открито. Въпреки това, при продължително излагане на слънце, като на плажа или при спортни дейности, се препоръчва по-висок SPF;
  • високи нива на SPF (50 и повече) осигуряват максимална защита и са идеални за хора с чувствителна кожа, деца или за тези, които ще бъдат на слънце за дълги периоди. Важно е да се отбележи, че разликата между SPF 50 и 100 не е двойно по-голяма протекция, но все пак предоставя значителна допълнителна такава.

Независимо от вида на козметиката, спазването на основните принципи за нанасяне и редовното използване ще ви помогнат да се наслаждавате на слънцето без грижи. 

Полезни съвети за правилното нанасяне на слънцезащитен крем

Неправилното нанасяне може да намали значително ефективността и да остави кожата ви уязвима на вредните UV лъчи, споделят експертите от Лили Дрогерие. Ето как да използвате крема правилно за ефективна защита:

     1. Нанасяйте достатъчно количество

Трябва да използвате обилно количество слънцезащитен крем. Препоръчителното количество е около 30 мл (приблизително една шепа) за цялото тяло.

     2. Нанесете предварително

Нанесете крема 15-30 минути преди излагане на слънце, за да може да се абсорбира добре.

     3. Повтаряйте често

Слагайте от него отново на всеки два часа, както и след плуване, изпотяване или подсушаване с кърпа.

     4. Не забравяйте труднодостъпните места

Ушите, задната част на врата, стъпалата и сгъвката зад коленете често се забравят, но те също се нуждаят от предпазване.

     5. Използвайте продукти с широк спектър на предпазване

Уверете се, че вашият слънцезащитен продукт предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи.

Не забравяйте да пазарувате в надеждни онлайн или физически магазини, където може да намерите висококачествени плажни продукти и възстановяващи кремове, които ще ви осигурят необходимата протекция и грижа.

Вашият коментар